Frequently Asked Questions

Vad är kombucha (booch)?

Kombucha eller förkortat booch är en fermenterad dryck baserat på bryggt te, socker och bakteriekultur SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Dessa ingredienser är sedan fermenterade tillsammans under en längre period för att skapa kombucha.

Vart kommer ursprunget av Kombucha ifrån

Enligt legenden bryggdes kombucha först runt 220 f.Kr. i Kina under Qin-dynastin som ett "livs elixir." Den arbetade sig sedan över Asien till delar av Ryssland och Östeuropa där den var vanlig som hembryggd hälso läsk fram till slutet av 1980-talet.

Under de senaste åren har den blivit en basdryck i den västerländska wellnessvärlden där den nu bryggs som ett komplext alternativ för läsk/alkohol, och även som en innovativ cocktailmixer.

Vad är SCOBY?

SCOBY aka ”Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast” ser ut som en ljus geleaktig klump som ser ut som svamp och kallas även moder. Jäst och bakterier förvandlar te, socker och vatten till kombucha. I en kvalitetskombucha kan du också upptäcka bakterietillväxt eller till och med en ny liten påbörjad SCOBY. Det lönar sig att förvara kombuchan nedkylt, eftersom dessa hårt arbetande små mikroorganismer kommer att fortsätta göra sitt jobb under varma förhållanden.

Varför tillsätts socker?

Sockret fungerar som föda för SCOBY:n som omvandlar det till olika organiska syror och vitaminer. Observera att läsk och juice vanligtvis innehåller 12-20 g socker / 100 ml jämfört med kombuchans sockerhalt < 5 g / 100 ml efter jäsning.

I kombuchan spelar sockret en viktig roll under fermenteringsprocessen, dvs att det ej tillsätts separat för att söta kombuchan, utan för att erbjuda SCOBY:n bästa möjliga odlingsförhållanden.

Är Icha kombucha mousserande?

All vår kombuchan innehåller koldioxid och kolsyra tack vare fermenteringen, vilket gör att våra kombucha bubblar jämnare och kan även låta det fermenteras längre, och minska den totala mängden socker till ett minimum och minimera alkoholhalten i kombuchan.

Ekologisk & Äkta vara?

Det är självklart att vi använder oss utav ekologiska råvaror när vi brygger Icha och helt utan tillsatser och är även certifierade ! – Bra för dig och miljön!

Alkohol i Icha kombucha?

Alkoholhalten är mindre än >0.5% när vi tappar vår hantverksdryck.

När bör man dricka vår hantverksdryck?

Vi har tagit fram olika smaker för passande tillfällen. Generellat så bör man kunna dricka när som helst verk. Innan maten, till maten, efter maten, till frukost, till fika, efter träning – verkligen när som helst.

Varför man ej bör skaka flaskan

Eftersom det är en kolsyrad dryck så riskerar du att innehållet rinner ut. Var därför varsam när du skakar om flaskan så att fruktköttet och bakterierna fördelas väl i flaskan.